Leefgeld: alles wat je moet weten

Als je onder bewind komt te staan, dan behartigt een bewindvoerder jouw financiële zaken. Dit betekent dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen over je geld en bezittingen. Wel mag je zelf beslissingen nemen over het leefgeld. Op deze pagina vertellen we je hier meer over.

Leefgeld schuldhulpverleningstraject Gelderland
Leefgeld en persoonlijke begeleiding bij schulden

Wat is leefgeld?

Leefgeld is een bepaald bedrag dat per week (of maand) aan jou wordt overgemaakt vanaf de beheerrekening. Dit bedrag is bedoeld voor dagelijkse noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en persoonlijke verzorging.

Persoonlijk plan van aanpak

De bewindvoerders van AY Bewind & Beheer maken altijd een persoonlijk plan van aanpak op en stellen in samenspraak met jou de hoogte van het leefgeld vast. Bij het bepalen van de hoogte kijken wij altijd naar jouw situatie en houden wij rekening met de huishoudelijke uitgavencijfers van het Nibud.

Hoeveel leefgeld krijg je per week als je onder bewind staat?

De hoogte van het bedrag aan leefgeld is grotendeels afhankelijk van jouw financiële situatie. Er is dus geen wettelijk minimum aan leefgeld. Wij proberen altijd rekening te houden met de leefsituatie, vandaar dat een vast bedrag nooit wenselijk is. Als leidraad kun je onderstaand overzicht aanhouden

Eenpersoonshuishouden: € 40,- per week
Tweepersoonshuishouden: € 50,- per week
Gezin met 2 kinderen: € 70,- per week
Gezin met 4 kinderen: € 90,- per week
Alleenstaande mer 2 kinderen: € 60,- per week

Lees ook: Wat doet een bewindvoerder allemaal?

Laten we praten.

Vraag een gratis offerte aan

Wettelijk minimum leefgeld

Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden.

Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.

Een professionele bewindvoerder heeft meer ervaring met het maken van begrotingen en het vaststellen van een geschikte hoogte voor het leefgeld voor een cliënt dan een niet-professionele bewindvoerder, zoals een familielid of kennis. Als je onder bewind komt te staan, is een professionele bewindvoerder daarom aan te raden.

Te weinig leefgeld

Veel andere bewindvoerders hanteren een te streng budgetplan waardoor er minder leefgeld wordt uitgekeerd dan zou kunnen. Er wordt gewerkt met reserveringen en potjes, zodat er een financiële buffer ontstaat voor diverse soorten uitgaven. Dit zorgt natuurlijk voor extra financiële veiligheid, maar in de praktijk blijkt dat er vaak te veel van zulke potjes en reserveringen worden gemaakt, waardoor er onnodig weinig leefgeld overblijft. Een cliënt krijgt hierdoor erg weinig leefgeld uitgekeerd wat tot frustraties kan leiden.

Meer leefgeld bij AY Bewind & Beheer

Bij AY Bewind & Beheer wordt niet gewerkt met potjes, maar wordt rekening gehouden met de daadwerkelijke verwachte uitgaven. Onze cliënten ontvangen daarom gemiddeld meer leefgeld dan cliënten van andere bewindvoerders.

Bij AY Bewind & Beheer begrijpen we dat in deze dure tijden extra leefgeld welkom is. We denken daarom altijd goed mee met onze cliënten en streven altijd naar een zo hoog mogelijk bedrag aan leefgeld, terwijl de financiële zaken op een professionele wijze worden gewaarborgd.

Heb je interesse in bewindvoering van AY Bewind & Beheer? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan.

De belangrijkste voordelen van AY Bewind & Beheer

Snelheid

 • Binnen 24 uur persoonlijk contact
 • Binnen 7 dagen een intakegesprek
 • Eigen bewindvoerder toegewezen
 • Geen wachttijden bij de aanmelding
 • Binnen 3-6 maanden loopt alles

Veilig

 • Wij communiceren alleen met jou
 • Betalingen worden maandelijks gecontroleerd
 • Eigen online inlog om mee te kijken
 • Gekwalificeerde bewindvoerders
 • Toezicht door branchevereniging, rechtbank en auditor

Service

 • Een eigen bewindvoerder toegewezen
 • Dag en nacht inzicht in de financiën
 • Digitale communicatie
 • Online rekeningen indienen
 • Snelle beantwoording van vragen
omgaan met leefgeld

Klantenservice vragen?

Klanttevredenheid is ontzettend belangrijk voor ons. Om onze dienstverlening zo vloeiend mogelijk te laten verlopen hebben we deze sectie van onze website gevuld met alle benodigde informatie.